Lazer sonrası nelere dikkat edilmelidir

Lazer sonrası nelere dikkat edilmelidir

 Alexandrite Lazer
Alexandrite lazer epilasyon uzun süredir lazer epilasyon amacı ile kullanılan lazerler türüdür. Alex Lazer sadece açık cilt rengine sahip kişilerde kullanılabilmektedir. Alexandrite lazer Koyu cilt renklerinde kullanımı önerilmez. Bir miktar tüy uzar gibi olur ve dökülür. Ağrısı en az lazer epilasyon tipidir. Alexandrite lazerlerin bazı bölgelerde kullanımı da önerilmez. Bunların başında yüz bölgesi gelir. Alexandrite lazer Yüz ve boyun bölgesinde Alexandrite lazer epilasyon uygulama sonrasında ince tüylerde artış olabilir. Bu önemli ve korkulan yan etki gerçekleşirse durum lazer yapılmadan öncekinden daha kötü olur. Bu yan etki kimde ve nasıl ortaya çıkar bilinmemektedir. Bu nedenle yüz, boyun ve sırt bölgesinde alexandrite lazer epilasyonu önermiyoruz.
Alexandrite lazer ciltte derinlikten çok melanin ismindeki boya maddesi üzerinden etkidiğinden sırt ve kol bölgesi tüylerinde başarısı azdır. Alexandrite lazer Bazen de burada da tüy artışı yapabilir. Alexandrite lazerler koyu tenlilerde ve bronz kişilerde de kesinlikle kullanılmaz.

 

 Nd-YAG
Epilasyon amaçlı en son geliştirilen lazerler Long pulse Nd-YAG (1064nm)lazerlerdir. Dalga boyu uzun olduğu için lazer ışını en derin kıl köküne(4 mm) bile ulaşabilmektedir. Ulaşan enerji kılın germinatif tabakasını yok edebilecek düzeydedir. Işının derideki melanin tarafından tutulumu da daha az olduğundan bronzlaşmış ve hatta siyah tende bile kullanılabilmektedir. Ancak dalga boyunun uzunluğu daha ağrılı olmasını da sağladığından Nd-YAG lazerler çoğu epilasyon müşterisine alexandrite ve diode lazerler kadar kolay katlanılabilir gelmemiştir.

 

Lazer epilasyon kimlere yapılmaz?

  1. GEBELİK:  Gebelik halinde uygulama yapmayı reddediyoruz. Bu konuyla ilgili tıp dünyasında henüz bir bildirim söz konusu değildir. Genel kanı herhangi bir sorun olmayacağı yönündedir. Ancak genel bakış açısı lazer epilasyon yönteminin lüks bir uygulama olup hamilelikten sonrada yapılabileceği yönündedir. Net bir bilgi bildirilene kadar yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz.

 

2. BEYAZ, SARI, KIRMIZI KILLAR: Lazer ışığı kıla siyah rengi veren melanin ismindeki pigmenti görür ve onu yakar. Kılda melanin hiç yoksa kıl beyaz olur ve lazer ışığı bu kılı asla yakamaz. Sarı ve kırmızı kıllarda aynı şekilde bu kılların üzerine lazer ışığı ne kadar verilirse verilsin kıllar asla yanmaz.

3. AYVA TÜYÜ ŞEKLİNDEKİ KILLAR: Lazer epilasyonda kıl ne kadar kalın ve ne kadar siyahsa o kadar kuvvetli yanar ve kökü de kuvvetli yakar dolayısıyla etkisi iyi olur. Kıl zayıf olduğu zaman, kıl zayıf yanar kökü de zayıf yakar. Çok fazla tahribat yapamayacağı gibi bazen jilet etkisi dediğimiz tüyleri kalınlaştırıcı ve çoğaltıcı etki yapabilir. Özellikle yüz bölgesindeki ince tüylere lazer yapılmaması gerekir. Eğer kıl şeklindeyse lazer olumlu cevap verebilir.

4. HORMON BOZUKLUĞU OLDUĞU HALDE HORMONAL TEDAVİYİ REDDEDENLER: Bazı hormonal bozukluklarda kıllanma yaşanabilir. Erkek tipi kıllanmalar olabilir. Yüz, göğüs, göbek gibi. Yani bir bayanda olmaması gereken yerlerde kıllanma olabilir. Bu gibi durumlarda hormonal bozukluğun giderilmesi şarttır. Hormonal bozukluk giderilmeden lazer bir miktar etki eder ancak seans süresi çok fazla uzayabilir bitmekte çok zorlayabilir.
6. Cilt kanseri olanlarda asla lazer epilasyon yapılmaz.
7. Ciltte aktif lezyon var ise lezyon geçene kadar bölgeye atış yapılmaması gerekir.
8. Solaryum ya da güneşlenerek bronzlaşılmışsa, bronz ten kişisinin kendi rengine gelene kadar uygulama yapılmaz.
9. Cilt soyma ürünleri kullananlar bıraktıktan 15 gün sonra uygulama yaptırabilirler.
10. Roacutan kullanımı sırasında ve sonrasında 6 ay boyunca yapılmaz.
11. Herhangi bir zararı olmamasına rağmen ergenlik süreci devam ettiği için bitme garantisi veremeyeceğimizden dolayı 18 yaş altına tavsiye etmiyoruz.

 

Lazer epilasyon kalıcı mıdır?

Tüylerinden kurtulmak isteyen erkeklerin ve kadınların da başvurduğu lazer epilasyonun yararları arasında en fazla merak edilen konu lazer epilasyonun kalıcı olup olmadığıdır. İyi bir harcama yaptırarak gerçekleştirdiğiniz lazer epilasyonun eğer daha sonradan bir hormon bozukluğu veya farkı bir hastalığa yakalanmadıktan sonra tüylerin tekrardan geri gelmesi diye bir şey yoktur. Fakat daha sonradan oluşan hormon bozukluklarından sonra bazı kişilerde tüylerin hepsi olmasa da bir kısmının geri geldiği ve tekrar kişide tüylenme gözlemlendiği görülmektedir. Fakat bu lazer yaptıranlar arasında neredeyse %1 oranında kimsede görünmektedir.

 

Lazer sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Mutlaka güneş koruyucu sürülmeli

Kese, peeling gibi tahriş edici işlemler yapılmamalı

Nemlendirici sürmeli

Seans aralarında kıl köklerine dokunulmamalıdır. Çok rahatsız eden bir durum olursa makas ile kıl kısaltabilirler.

Seanslara düzenli olarak gelmeli

Lazer sonrası nelere dikkat edilmelidir