Dudak Dolgusunda Hangi Maddeler Kullanılır?
Dudak Dolgusu
Dudak dolgu uygulaması, ihtiyaçlı bölgeye hacim kazandırmak için yapılan bir işlemdir. Bu uygulama modeli, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kişinin dudak yapısı, yaşı, dudaktaki deformasyon, sigara kullanımı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Uygulama, uygun ölçütler baz alınarak yapılırsa daha güzel görüntüler ortaya çıkar. Alt dudak ve üst dudak kalınlığı belirli bir oranda estetik durmaktadır. Bu 1’e 1/62 oranında olmalıdır. Yani üst dudak alt dudağa göre daha ince olmalıdır. Üst dudak ile alt dudak aynı kalınlıkta olduğunda görüntü doğallıktan uzaklaşır. Tabii ki dolgunun dudak alanındaki kullanım miktarı da dudak şekline göre değişiklik göstermektedir.
Uygulama Nasıl Yapılır?
Estetik amaçla yapılan dolgu uygulamaları kısa süren ve ağrılı olmayan bir işlemdir. İşlem öncesi uygulama yapılacak alana anestezik kremler sürülür. Kişinin yüz ve cilt yapısı incelenir ve hangi bölgelere hangi dolgu malzemelerinin kullanılacağı saptanır. İşlem öncesi fotoğraflama yapılır. İşlem için özel ince iğne uçları kullanılmaktadır. Enjeksiyon işlemi bittikten sonra morluk olmaması için özel kremler uygulanır. Uygulama cildin durumuna ve kullanılan dolgu maddesine göre 6 ay ila 1 yıl sonra tekrarlanabilir.
Dolguda Hangi Maddeler Kullanılır?
Estetik dolgu uygulamalarında kullanılan maddeler etkinlik sürelerine göre üç gruba ayrılırlar: kalıcı olan dolgular, yarı kalıcı olan dolgular ve kalıcı olmayan dolgu maddeleri. Kalıcı ve yarı kalıcı olan dolgu maddelerinin etkileri 2-5 yıl kadardır. Ancak bu maddelere bağlı allerjik reaksiyonlar, dolgu maddelerinin cilt altında sert doku oluşturması gibi yan etkileri nedeniyle daha az kullanılmaktadır.
Estetik amaçla en sık kalıcı olmayan “hyaluronik asit” dolgular kullanılmaktadır. Bu madde cilt altında bulunan bir destek maddedir ve yaşla birlikte ciltteki miktarı azalmaktadır. Dolgu maddesi olarak kullanılan hyaluronik asit dolgular, laboratuvar ortamında hazırlanan ve cilt ile uyumlu bir maddedir.
Etki süresi Ne Kadardır?
Dolgu maddelerin etki süresi uygulama yapılan alana ve uygulanan dolgu maddesine göre değişmektedir. Kişinin cilt yapısı da önemli bir faktördür.
Dudaklara uygulanan dolgu maddelerinin kalıcılığı 4-8 ay arasında değişmektedir. Eğer uygulama dudak kenarlarına, dudakları belirginleştirmek için yapılıyorsa etki 12-18 aya kadar uzayabilir.
Riskleri Var mıdır?
Estetik amaçla yapılan dolgu uygulamaları tecrübeli olan bir doktor tarafından ve mutlaka bir tıp merkezinde yapılmalıdır. Kullanılan dolgu malzemesi mutlaka bilinmelidir. Nereden geldiği belli olmayan ve sağlık bakanlığı tarafından ruhsatlı olmayan ürünler kullanılmamalıdır.
Yarı kalıcı veya kalıcı dolgu malzemelerine bağlı allerjik reaksiyonlar, sert doku oluşumu gelişme riski kalıcı olmayan dolgulara gore oldukça yüksektir.
Dolgu uygulamaları sırasında veya sonrasında kanama, kızarıklık, şişlik, morarma görülebilir.
Dikkat edilecekler Nelerdir?
Tedavi sonrası hamam, sauna, güneş, solaryum, ısılı her türlü cilt tedavisi ve masajdan birkaç gün süreyle uzak durulması gereklidir.
Yan etkileri var mıdır?
Uygulama alanında şişlik, kızarıklık, morluk, kaşıntı ve hassasiyet gözlenebilir. Yan etkiler sık görülmemekle beraber kısa zamanda geçmektedir.