Cilt Lekeleri ve Leke Tedavisi

Cilt Lekeleri ve Leke Tedavisi

Melanin cildimize rengini veren pigment maddesidir. Cilt lekeleri de zaten melanin miktarının normalin üzerinde olduğu alanlardır. Melaninin anormal yüksek miktarlarda vücudun belli bölgelerde toplanarak cilt lekeleri oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bazıları doğumdan itibaren vardır. Bir kısmı yaşın ilerlenmesi sonucu, bir kısmı ise güneşin cildimize verdiği hasarlardan kaynaklanmaktadır. 
 
Yüzümüzde, cildimizde farklı sebeplerle ve etkenlerle farklı türden lekelenmeler meydana gelebilir. Cilt renginden daha koyu ve belirgin bir şekilde oluşan bu cilt lekeleri sağlık sorunu yaşatmasa bile birlikte bir takım görsel sorunlara sebep olmakta, hatta bazı hastaların sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım farklı problemlere yol açabilmektedir. Lekelerin bir çok çeşidi bulunmaktadır. Farklı lekeler farklı şekilde ortaya çıkar ve bulgu verirler. Dolayısıyla lekenin öncelikle doğru teşhisinin konulması son derece önemlidir. Ezbere yapılan leke tedavileri lekenizi düzeltmez hatta daha da kötü duruma sokabilir. Leke tedavisinde birincil aşama leke tipinizin belirlenmesidir. Buna göre lazer seçeneği ve dalga boyu belirlenecektir.
 
Leke Çeşitleri ve Sınıflandırılması
Güneş lekeleri : Özellikle güneşe hassasiyeti olan hastalarda güneş koruyucu kullanmadan ultraviole ışınlarına açık temas edildiğinde ve bazen de süreden bağımsız olarak ciltte güneş lekeleri oluşabilir. Cilt kendini korumak amacı ile reaksiyon gösterir, kalınlaştırır ve melanin miktarını arttır, dolayısıyla güneşe bağlı leke oluşumunda artış görülür. 
 
Gebelik lekeleri(Melasma): Kullanılan doğum kontrol hapları hormonel yapıları nedeniyle ve hamilelik sırasındaki hormonsal değişimler, melanin pigmentinin aşırı üretimini neden olabilir, bu artış ile birlikte güneşe en çok maruziyet gösteren yanak, alın, burun, dudak ve çene gibi bölgelerde lekeler oluşabilir, genetik yatkınlıkla birlikte tekrarlayan hamileliklerde tekrarlayabilir. 
 
Çiller: En çok yanak, alın ve çene kısmında görülen bu lekeler açık ve ya daha koyu kahverengi lekeler şeklinde olabilirler. Çiller yatkınlığı olan hastalarda güneşle de meydana gelebilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken güneş olmayan mevsimlerde azalma gösterirler. 
 
Mantar hastalıkları: Bazı mantar enfeksiyonları ve hastalıklarında ciltte lekelenmelere yol açabilir. 
 
Cafe au lait (kafeola) lekeleri: Sütlü kahve renkli olan bu lekeler doğuştan ve ya erken çocukluk dönemlerinde gelişir, boyutları çeşitlilik gösterebilen bu lekeler bazen tek başlarında olabilirler ve ya norofibromatozis hastalıkların belirtisi olabilir. 
 
Alerjik reaksiyonlar: Ağızdan alınan bazı ilaçlar ve ya topikal (bölgesel) sürülen bazı kremler hiperpigmentasyona ve lekelenmeye yol açabilirler. Bazen hafif kızarıklık ve alerjik reaksiyon seviyesinde iken bazen daha ağır reaksiyonlar, bölgesel su toplamaları ve bölgesel lekelerin oluşumuna neden olabilirler 
 
Lazer ile Leke Tedavisi 
Lazerle leke tedavisinde en yaygın kullanım Q Switch Nd-Yag lazer ile olmaktadır.
Q Switch Nd-Yag lazerle leke tedavisi uygulanması esnasında lazer enerjisi, konsantre şekilde melanin içeren hücreler tarafından tutularak emilirken, diğer normal cilt renginde olan hücreleri etkilememektedir. Dolaysıyla melanin üretimi baskılanmakta ve leke olan yerin rengi lazer seanslarıyla açılmaktadır.
 
Q Switched Nd Yag lazerle leke tedavisi uygulanacak bölgeler güneşten bronz olup olmamasından bağımsızdır. Dolayısıyla bu lazerle leke tedavisi her cilt tipi ve renginde uygulanabilmektedir. Spectra Q Switch Nd yag lazerle leke tedavisi tamamen ağrısız bir uygulamadır. Uygulanacak tedaviye göre dalga boyu tipi seçilir. 1064 nm dalga boyunda yapılan tedaviler genelde 1 hafta 10 gün aralıklarla 5 seans şeklinde yapılmaktadır. Bu uygulamada ağrı, kızarıklık, yanma oluşmaz. Hatta cilt daha canlı berrak bir hale gelecektir. Aynı lazerin 532 nm dalga boyuyla yapılan leke tedavisinde ise uygulama yapılan atış yerinde kızarıklık oluşur ve bu kızarıklık kabuğa döner. Bu kabuk 1 hafta içinde dökülür ve alttaki güneş lekesi, çil ve kafeola lekeleri bu şekilde tedavi edilmiş olur.
 
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur? 
Lazerle leke tedavisinden sonra ciltte oluşabilecek durumlar aslında uygulama yapılan lazere ve sizin lekenizin çeşidine bağlı olarak değişmektedir. Kliniğimizde bu işler için Q Switch Nd-Yag lazer sistemi bulunmaktadır. Q Switch Nd-Yag lazerle leke tedavisinde ciltte hiç kızarıklık, soyma, yanma oluşmaz. Tamamen normal bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz. Cildinizde aynı zamanda canlılık ve yenilenme meydana gelir. Q Switched lazerin 532 nm dalga boyunda ise uygulama alanlarında kızarıklık ve kabuklanma oluşacaktır. Bu kabuklanma 1 hafta sonra düzelecektir.
 
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Yapılır? 
Yaygın leke ve çiller, yaşlılık lekeleri, gerçek güneş lekeleri, kafeola lekeleri % 60 – % 80 oranında tek seanstan sonra kaybolurlar. Bazı lekeler için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Bazı lezyonlar ve özel lekeler daha çok seans ve tedavi gerektirebilir ve tamamen kaybolmayabilir. Yine de lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır. 
 
 

 

Cilt Lekeleri ve Leke Tedavisi