Lazer epilasyonun kalıcı sonuçlar vermekte midir?
LAZER EPİLASYON
Tüm dünyada milyonlarca insan, istenmeyen tüylerden kurtulmak için para ve zaman harcamaktadır. Geleneksel yöntemler, traşlama, ağda, kıl dökücü, kimyasal maddelerin kullanılması, elektroliz yöntemi olsa da kısa süreli etkili oldukları için bunlardan hiçbiri ideal değildir. Aynı zamanda bunlar bıktırıcı olabilmektedir.
İstenmeyen tüylerden kurtulmak için yeni yöntem arayışları, lazer teknolojisinin buluşuyla yeni bir yön kazanmıştır.
Çevre deri dokusuna hasar vermeksizin, hedeflenen deri yapısının hasar görmesi prensibine dayanan 'selektif fototermoliz' teorisini temel alan bu yöntemler ışık ve Deri arasında en uygun etkileşime olanak sağlamaya yönelik tedavilerdir.
Sonuç olarak, kıl folükülündeki melanin pigmentini hedefleyerek çevre dokuya zarar vermeden kıl follikülünü termal hasar ile seçici olarak harabeden bu teknoloji, kılın büyümesini bozarak kalıcı olmaktadır.
İşlem süresi ne kadardır?
Ortalama iki ay ara ile 5-6 seans gerekmektedir bu, 8-10 seansa da çıkabilmektedir. Kılların siyah, kalın olduğu, cilt renginin açık olduğu kimselerde başarı oranı yükselmektedir. Lazer uygulamasına başlamadan önce, gerek görüldüğü taktirde Dermatolog doktor tarafından hasta muayene edilmekte, hormon bozukluğu var mı varsa gerekli testler değerlendirildikten sonra hasta işleme alınmaktadır. Kullandığı ilaçlar sorulmakta, hastanın allerjisi olduğu maddeler sorulmaktadır.
Lazer epilasyon kimlere uygulanamaz?
- Bronz ciltlere uygulanmaz, Hormon tedavisi görenlerde seans sayısı artmaktadır tetrasiklin gibi ışığa karşı duyarlığı arttıran ilaç kullananda dikkatli olunmalıdır. Bu leke riskini arttrır.
- Reacutte kullananlar 1 ay kadar önce bu ilacı kesmiş olsalar daha güvenilir olur. İlaç kesilmemişse uygulayıcının enerji seçiminde çok dikkatli olması gerekir.
- Işığa duyarlığın arttığı ( kollegenaz ) gibi hastalıklarda lazer uygulanmaz
- Aktif uçuk, siğil olan bölgelerle lazer uygulanmaz ( lazer buralarda hastalığın yayılmasına neden olabilir )
- Yara ,nedbe varsa lazer uygulanmaz.
- Ben (nevüs) üzerine lazer atışı yapılmaz.
Lazer sonrası nelere dikkat edilmelidir?
- Mutlaka güneş koruyucu sürülmeli
- Kese, peeling gibi tahriş edici işlemler yapılmamalı
- Nemlendirici sürmeli
- Seans aralarında kıl köklerine dokunulmamalıdır. Çok rahatsız eden bir durum olursa makas ile kıl kısaltabilirler.
- Seanslara düzenli olarak gelmeli
Tedavi sırasında ağrı hissedilir mi?
Hayır, yeni teknoloji lazer epilasyon cihazları ile çok fazla bir acı hissetmezsiniz, sadece hafif yanma gibi bir acı hissedebilirsiniz. Hiç ağrı hissetmemek normal bir durum değildir. Gerçekte etkin bir epilasyon cihazı kıl kökünü yaktığı için mutlaka hafif acı hissettirir.
Lazer epilasyon tedavisi sonrasında cildimizde bir farklı görüntü ortaya çıkar mı?
Lazer epilasyon sonrasında bazen 5 – 10 dakika bazen ise yarım saat kadar süren kızarıklık olabilir. Bu geçicidir.
Tek bir seans lazer epilasyon ile tüylerden kurtulmak mümkün müdür?
Hayır, mümkün değildir çünkü kıl köklerinin hepsi uygulama anında aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama anında olgun fazda (anogen) olan kılların kökleri etkilenir. İstirahatte (katogen) ve gerileme (telogen) fazlardaki kıl kökleri etkilenmez.Bölgeye göre değişmekle birlikte her bir epilasyon seansında uygulanan alanın % 20 si anojen fazdadır. Yani % 20 kıl kökü yakılabilir. Bu nedenle ek lazer epilasyon seanslarının uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişir.
Seansların aralıkları ne kadardır?
Lazer epilasyon Seanslarına verilen aralıklar bölgeye göre 4 ila 8 hafta arasında değişir.
Erkeklere lazer epilasyon uygulanabilir mi?
Erkeklere lazer epilasyon yaygın olarak ve başarıyla uygulanmaktadır. Uygulama yaptıranların yaklaşık %35-40 kadarı erkektir.
Lazer epilasyonun kalıcı sonuçlar vermekte midir?
Evet. Lazer epilasyon ile kökleri tahrip olan kıllar tekrar çıkmamaktadır. Amerikan FDA nın da onayladığı bu durum uzun süreli klinik lazer epilasyon çalışmaları sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hormonal bozukluğu olan kadınlarda yeni kıllanma oluşabilmektedir. Yeni kıl oluşumu gözlenen kişlerde mutlaka hormon tetkik ve tedavisi gerekebilir.