Lazerde Varis Tedavisi
VARİS NEDİR?
Temiz kan atardamarlar sayesinde vücudun çeşitli dokularına ve organlarına gönderilir. Burada oksijen atardamarlardan alınır ve kan tekrar toplardamarlar ile tekrar kalbe gönderilir. Kan, kalbe doğru yukarı çıkarken bu kanın geriye kaçmasını engelleyen mekanizmalar vardır. Bunların en önemlisi damarlar içindeki kanın geriye akışını önleyen kapaklardır.
Baldır kasları kasılarak bir pompa görevi görür. Bu kaslar kasılınca toplardamarlar sıkışır ve kan kalbe ilerler. Kapaklar sayesinde de kan geriye kaçmaz. Eğer bu sistem bozulursa varis ortaya çıkar. Toplardamarlar genişler, belirginleşir ve kıvrımlı bir görünüm alır. Damar duvarının desteği kaybolmuştur. Sıklıkla üst ve alt bacakta ortaya çıkmaktadır.
Kadınlarda daha sık görülen yüzeysel kılcal damar genişlemeleri, uygun tedavi yapılmadığında cerrahi uygulama gerektirebilecek varise davetiye çıkarıyor.
Deri altında kırmızı veya koyu mavi renkle görülen yüzeysel damar genişlemelerinin en sık bacaklarda ve ayak bileklerinde; yüzde ise özellikle burun kanatlarında oluşur. Damarların tek tek iplik görüntüsünde ya da örümcek ağı şeklinde kırmızı veya mavi renkli görülür.
VARİSİN NEDENLERİ
Varis oluşumunun nedenlerinden kalıtsal faktörler çok önemlidir. Ailede varisin olması diğer bireylerde görülme ihtimalini oldukça arttırır. Öyle ki her üç varisli hastanın ikisinde ailesel geçiş görülür. Ayrıca hormonal farklılıklardan dolayı varis daha sık görülür. Kadınlarda daha sık görülmesinin sebepleri bunlardır. Aşırı şişman kişilerde ve hamilelerde varis daha çok ortaya çıkar. Uzun süre hareketsiz ayakta duran ya da oturan kişilerde varis görülebilir. Bu durum varisin nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve mesleği gereği bu şekilde yaşayan kişilerin dikkat etmesi gerekir. Sıcak banyo ve kaplıcalar varisli kişiler ve varis riski taşıyanlar için zararlıdır.
VARİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Varisler lazer ve ışık sistemleri ile tedavi edilmektedir. Lazerle kılcal damar veya ince varislerin tedavisi çok başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Tek seans lazer tedavisi ile giderilir.
Lazerler kılcal damarın içinden geçen kanda bulunan oksihemoglobin lazerin etkisi ile ısınır. Damarın içinden geçen kanın aşırı derece ısınması yüzünden zarar gören damarlar zaman içinde kaybolurlar. Damar ne kadar genişse, içindeki kan miktarı ve oksihemoglobin daha fazladır. Bu yüzden kalın damarlar ince damarlara göre lazer tedavilerinden daha kolay etkilenir.
İşlem sırasında kılcal damarlara lazer ışığı atılır. Atılan lazerin dozu ve cinsi önemlidir. Tedavi sırasında damarların kaybolması ve renk değiştirmesi lazerin etkili olduğunu gösterir.
Kılcal damar seans sayıları kılcal damarın cinsi, kalınlığı ve yerleşimine göre değişir. Yüzde yaygın şekilde görülen ince kılcal damar tedavileri en az 4-6 seans gerektirmektedir. Seans aralıkları ayda bir olmaktadır.
İşlemden sonra yüzde kızarıklık ve hafif bir ödem olabilir. Birkaç gün içinde düzelir. Genellikle kabuk ve yara beklenmez. Tedaviden sonra doktorunuz size neleri yapıp yapmayacağınız hakkında bilgi verir. Önerilen krem ve güneş koruyucuyu kullanmanız gerekir.
Lazer yöntemi ile varis tedavisi uygulanmaya başladığı 1999 yılından beri tüm dünyada milyonlarca insana uygulanmış ve son derece etkili ve güvenli bir yöntem olduğu ortaya konmuştur.
Bu nedenle Amerika ve Avrupa tedavi kılavuzlarında damar içi lazer varis tedavisinde ilk tercih edilen yöntem olmuştur.Lazer tedavisi işlemi ağrısız, kolay, konforlu ve etkilidir.