Sivilce izleri nasıl geçer: Sivilce izlerine ne iyi gelir?
SİVİLCE VE AKNE TEDAVİSİ
Sivilce ve Akne nedir?
Sivilce ve akne isimlerini çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanırız. Fakat sivilce ve akne aynı şey midir? Yazımıza başlarken kısaca bu farklardan bahsedelim. Sivilceler ve akneler cildimizde por adı verilen gözeneklerin tıkanması ile oluşur. Yağ üreten bezler gözeneklerinize bağlıdır ve cildi doğal olarak nemlendiren yağı salgılar. Yağ bezleriniz çok fazla yağ ürettiklerinde, ölü deri hücreleri ve döküntüler yağ ile karışabilir ve birikmeye neden olabilir. Bu ortam, bakteriler için üreme zemini haline gelir ve bu da kırılmalar ile ortaya çıkan kızarıklık ve şişmeye neden olur.
Sivilce nedir?
Stres, yoğun tempolu çalışma, uykuda ve beslenmede düzensizlik sivilce oluşumunu tetikler. Sivilceleri sıkma yöntemi ciltte daha fazla sivilce oluşmasına sebep olabilir. Sivilce genellikle ergenlik döneminde görülür. Bu dönemde hormonların değişmesi ile beraber bazı kişilerde sivilce oluşumu gözlemlenir. Cilt üzerinde istenmeyen görünümler ortaya çıkarır. Yağlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi sonucunda ise yağ bezleri ve dolayısıyla sivilce artışı gözlenir. Cilt üzerinde yağ bezlerinin büyümesi sonucunda sebum üretimi de fazlalaşır. Sebum üretimi çoğaldıkça ciltte kızarıklıklar meydana gelir ve istenmeyen görüntüler olur.
Akne nedir?
Bilimsel adı akne vulgaris olarak bilinen akne, cilt üzerinde birden fazla dökülme ortaya çıktığında oluşur. Sivilce genellikle tek başına enfekte bir yumrudur, akne ise deriye yayılmış birkaç irin dolu deliğin varlığıdır.Sivilce ve akne sorunlarına hormonlarınız neden olabilir. Hormonlar ergenliğin başlangıcında vücudunuzda salındığında, yağ bezleri ölü deri hücrelerini ve kalıntıları yakalayan daha fazla yağ üretir. Androjenler akne yapan başlıca hormonlardır. Kadınlar ve erkekler ergenliğe ulaştığında, bedenleri hem “erkek” hem de “kadın” hormonlarla aşılanır. Androjenler erkeklerde erkek cinsiyet organlarının ve diğer fiziksel erkek özelliklerinin geliştirilmesine ve korunmasına yardımcı olan ana hormonlardır. Androjen üretimi, hem erkek hem de kadınlarda adrenal kortekste, testislerde (erkekler için) ve yumurtalıklarda (kadınlar için) ortaya çıkar. Küçük miktarlar kadınlarda üretilir ve çoğunlukla östrojenlere dönüştürülür, ama aynı zamanda cinsel dürtü etkiler.
Sivilce neden oluşur?
Yüzümüzde ve vücudumuzda sebum salgılayan yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezleri, avuç içleri ve ayak tabanlarımız hariç, gözeneklerin içinde yer alır. Cilt hücreleri yenilenirken sürekli olarak büyüdüğünden, cildin dışında ölü hücrelerin dökülmesi beklenir. Ama bazen ölü hücreler dökülmez, gözeneklerin içinde kalırlar ve sebum ile birleşerek gözenekleri tıkarlar. Tıkanmış gözenekler de sivilce ya da akne olarak hayatımıza girerler. Tabii ki sivilce oluşumunda payı olan bir çok diğer etkeni de unutmamak gerekir. Giyindiğimiz kıyafetlerin vücudu tamamen sarması ya da spor sonrası hemen duş alamamak gibi, günlük hayatta dikkatimizi çekmeyen ama önemli etkenler de vardır.
Sivilce izleri nasıl geçer: Sivilce izlerine ne iyi gelir?
Sivilce izleri varsa, çeşitli lazer ya da kimyasal peeling yöntemleri ile cilt lekelerinde kurtulma işlemi gerçekleştirilir. Sivilce sıkmak, tedaviye katkı sağlamak yerine sonrasında kalıcı izlerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca sivilce patlatmak, aknenin yayılmasına neden olacağı için önerilmez. Sivilce sorunu olan kişilerde sivilce tedavisi yapılmadıysa geriye izler kalmış olabilir. Sivilce izlerinin tedavisi de günümüzde modern yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Akne izleri, gözeneklerde aşırı genişleme, çukur ve çöküntü şeklinde olabileceği gibi yüzde kahverengi lekeler şeklinde de olabilir. Kalıcı sivilce izlerindeki sorun sadece deri yüzeyinde görünen renk veya seviye farkı değildir. Cildin altındaki bağ dokusunda yanlış yapılanma sonucu elastikiyet kaybı, kabalaşma ve çekintilerdir. Bağ dokusu yeniden yapılandırılmazsa, sivilce sebebiyle oluşan izler tam olarak ortadan kaldırılamaz. Yüzünde renk ve seviye farklılıkları olan kişilerde, sadece yüzeyi etkileyen kimyasal peeling işlemleri çok da tatmin edici bir sonuç vermeyebilir. Bu gibi durumlarda lazerle sivilce tedavisi daha etkili olacaktır. Lazer ışını, çeşitli dalga boyları ve frekansları ile istenilen deri seviyesine etki edebilir. Sivilce ve sivilce izlerini etkili bir şekilde tedavi edebilme yöntemleri bulunmaktadır. Sivilce sorunu varsa önce sivilce tedavi edilmeli, sonrasında sivilce lekesi tedavisi yapılmalıdır. Sivilce tedavisi tamamlanmadan izlerini tedavi etmeye çalışmak, çok da sağlıklı bir sonuç vermeyeceği için bu işlemin adım adım yapılması daha etkili olacaktır. Evde doğal yöntemlerle sivilcelerden kurtulma maskeleri yetersiz kalabileceği için uzman kontrolünde leke tedavisi, cilt temizliği ve cilt bakımı yaptırmak, sorunsuz bir sonuç almak için daha uygundur.